Enkele sfeerbeelden

fietszoektocht in de omgeving van De Panne

Dit weekend de fietszoektocht gedaan: 8 foto’s terugvinden op de voorgeschreven route die je tot in Frankrijk (Ghyvelde) leidt.

Je fietst langs mooie, rustige wegen in uitgestrekte weiden en velden in De Moeren – rechthoekige stukken land afgelijnd door brede kreken met lis – langs rustige zanderige paden doorheen de Cabourduinen.

Je rijdt ook een hele tijd OP de landsgrens tussen België en Frankrijk, vindt er de mijlpaal terug die er in 1819 geplaatst werd, ontdekt zelfs een vleermuizenbunker en ziet er het einde van ons Belgisch spoorwegnet in Adinkerke!
Met deze fietszoektocht volg je deels de ‘smokkelroute’ d.i. de weg die de ‘blauwers’ vroeger volgden om hun smokkelwaar in ons landje te krijgen. Bewonder ook de pittoreske ‘tabacco’ winkeltjes langs de grens en aan het kanaal Nieuwpoort – Duinkerke dat je via de voetgangers/fietsbrug oversteekt.

Deze uitgeschreven route mét opdrachten voor de kids kan je  bekomen én uitvoeren, vertrekkend in het Natuur-educatief Centrum, De nachtegaal,  Olmendreef 1, De Panne.
Voor elk wat wils!

 

 

Garnalen vissen

Mooie vrijetijdsbesteding: garnalen vangen met een zelfgemaakt garnalennet (41.770 knopen en 1 jaar werk) !

Bij lage tij én kalme zee vang je ‘t meest. Bij woelige zee zijn er teveel wieren in het net.

Té kleine garnaaltjes vallen door de grove en fijne zeef; ze worden terug in zee gezet tesamen met de krabben en visjes.

Opletten voor de venijnige pietermannen!

Alleen de grootste garnalen meenemen, wassen, koken, pellen (is een hele karwei en je houdt slechts 1/3 over!) én daarna lekker eten!!!

Zoektocht in De Panne

Gedurende de grote vakantie kan je -naar jaarlijkse gewoonte- meedoen aan de zoektocht doorheen De Panne georganiseerd door het Vlaams Bezoekers- en Natuureducatiecentrum De Nachtegaal, Olmendreef 2 i.s.m. de Dienst Toerisme, Zeelaan 21. Deelnameformulieren moeten uiterlijk 18 september binnen zijn.

Vorige zaterdag deze zoektocht gedaan; 15 foto’s herkennen op het parcours: heel aangenaam, nieuwe dingen ontdekt, een echte uitdaging!

Vooral het aspect ‘Architectuur in De Panne’ valt erg in de smaak. Voor wie meer hierover wil lezen (en ga zeker ook ter plaatse kijken): www.decoussemaeker.be/architectuur. De moeite waard om te vertoeven in de Zeelaan, Dumontlaan, Bortierlaan, Sloeppelaan, Meeuwenlaan, Demolderlaan, Vlaanderenlaan, Barkenlaan, Prins Albertlaan, Koninginnelaan, Kunstenaarslaan, Zeedijk, ….
Je komt er constructies tegen van legendarische architecten L. Legein, P. Smagge, J. Decoussemaeker, …

De wandeling doorheen het frisse Calmeynbos is een verademing, pure natuur. Snuif ook eens de gezonde bos- en zeelucht op aan de rand van de Krakeelduinen en de Oosthoekduinen in De Panne!

Wekelijkse zaterdagmarkt in De Panne

Het is al bijna een traditie geworden om lekkere verse vis  te kopen op de zaterdagmarkt! Vers aangevoerd vanuit de vismijn in Nieuwpoort, ‘s nachts gevangen garnalen, pladijs, tong, …. hm!

Nog wat heerlijke groentjes gekocht om van dit alles heerlijk te smullen bij een glaasje wijn op ons appartement op de Zeedijk in De Panne.

Rustig genietend van het uitgestrekte frontale zeezicht met het vlakke strand aansluitend op de Zeedijk. (Strand en Zeedijk op dezelfde hoogte doorlopend is veilig en gemakkelijk; ong. wel 1000 m strand bij lage tij en 400 m droog strand bij hoge tij)!

In één woord: ZALIG !!!

Beaufort04, Kunst op het strand in De Panne

Vanuit ons appartement hebben we een mooi zicht over de Zeedijk en het strand in De Panne. Ter hoogte van het Canadezenplein staan momenteel – en dit nog tot 30 september – 13 mensen met hun armen wortelend tot diep in het zand … wat zoeken ze daar? De imaginaire wereld, statisch met weinig interactie, doet ons wel wegdromen!

De triënnale van Beaufort04 die hedendaagse Europese kunstenaars bekend wil maken zonder dat men zich hiervoor naar een museum hoeft te begeven, brengt in De Panne:

1/ 13 constructies van mensen in allerlei houdingen, de ‘Players’, door Michal Gabriel, een Tsjechisch kunstenaar

2/ ‘Installatie 2012 ‘Waiting for the Climate Change” door Isaac Cordal, een Spaans Street Artist. Hij plant er een 10-tal  kleine witte beeldjes op hoge houten palen neer in het zand van De Panne (op het strand achter het standbeeld van Koning Leopold-I op de Esplanade).
Voorlopig staan ze nog hoog en droog, te wachten op de gevolgen van de opwarming van de aarde. Met een reddingsboei rond hun middel staan ze gelaten te wachten tot de zee hen komt meevoeren…

Een gezellige wandeling over de Zeedijk in De Panne én een aangename fotoshoot aan de uiteinden van de Zeedijk meer dan waard!

3/‘Boundries of Infinity 2012’ door Norbert Francis Attard met een betonnen constructie waarop de rij van Fibonacci is weergegeven, op het pleintje voor het Gemeentehuis aan de Zeelaan 21

BEAUFORT04, écht ‘n aanrader! Schuilt er niet een kunstenaar IN ieder van ons ?

De Pannepot

Wist je dat de PANNEPOT is:

1/ de naam van de oudste vissersboot in De Panne ?

2/ een zacht klein pistoletje dat je bij de meeste warme bakkers in De Panne kan kopen ?

3/ een lekker donker zwart pittig biertje, typisch streekbiertje van De Panne ?

Hmmmmm, een lekker pannepotje gedronken op ons appartement Yvaldo0301 op de Zeedijk 120 in De Panne met mooi ver zeezicht!

Wandelen in Natuurreservaat de Westhoek

De duinen van het Natuurreservaat De Westhoek liggen op wandelafstand van Yvaldo0301 op de zeedijk in De Panne. Zonnige wandeling gemaakt met mooie vergezichten, lekker warm tussen de hoge duinen.

Via de Krakeelduinen, uitgang Westhoeklaan, terug naar het uitgestrekte zeezicht op de zeedijk. Echt verkwikkend!